Havas: Én vagyok

Mix Online - Havas: Én vagyok - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
Dalia László | 2013. 06. 06. 17:03:48
Havas: Én vagyok Havas Henriknek már sokadik könyve, az Én vagyok, de talán erre a legbüszkébb, mert ezek az írások az életéről szólnak, nem szenzációt ad közre, nem celebekről ír, hanem a saját hétköznapjairól, botlásairól és sikereiről. Az első betűtől az utolsóig izgalmas olvasmány, hiszen Magyarországra ismerünk az izgalmas figurákon és magán a főhősön keresztül.
Az utolsó Havas-manír, amely ehhez a  könyvhöz kötődik, az volt, hogy reggel a tévében azt mondta, lesz valami könyvbemutató, de nincs kedve odamenni, egyébként sem szereti az újságírókat. Kedvetlenül állított be a bemutatóra, de aztán hamar belelendült és végigsztorizta az egy órát.Igaz, azzal kezdte, hogy "nem meghatott vagyok, hanem, náthás". És elmesélte, hogy a könyvnek előzménye volt, Bányai Gyuri barátja heteken át beszélgetett vele, de a kézirat nem tetszett neki ("Én már magamat is unom"). A Noran Libro Könyvkiadó szerkesztője, Körössi P. József viszont rábeszélte, hogy adja közre az írásait. É íme, született egy remek kötet, ahol például a katona éveit úgy írja le a szerző, mintha egy IBUSZ utazáson venne részt, s a 168 óra szerkesztőségébe épp úgy beléphetünk, ahogy ott lehetünk Lakitelken, az MDF születésénél.
Havasnak mániája, hogy őt a sajtó utálja, az emberek meg szeretik, de hát ez így nem is igaz. A stílusa miatt sokan nem kedvelik, viszont aki hajlandó átlépni a szimpátia-határokon, az kénytelen elismerni, hogy Havas profi, akár ír, akár műsort vezet, ott kő kövön nem marad, nincs téma, amitől megijedne. Havasnak nincsenek gátlásai, akár közügyekről, akár magánügyekről beszél. Egyébként pedig a könyvbemutatón szerényen közölte, hogy "nekem tetszenek ezek a történetek." Én meg hozzátehetem: nekem is.