RSS Feed

A történelem híres nőcsábászai

Mohai Szilvia - 2011. 10. 04. 8:22:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A történelem híres nőcsábászai

Egyesek népeket vagy addig ismeretlen vidékeket hódítottak meg, mások inkább a szebbik nem dombjai és völgyei kalandoraként vonultak be a történelembe. A legendás szoknyavadászokról több legenda, mint igazság kering, de jól tudjuk, hogy minden szóbeszéd alapja igaz. Lajtsromba vettük a leghírhedtebb amorózókat Don Juantól Warren Beatty-ig.

Don Juan

A reneszánsz kor leghíresebb nőfalója 1350 körül élt, de pontos adatokat nem tudunk róla, élete legendákba vész. Spanyol származású volt, ám az olaszok körében is ismert "Don Giovanni" néven. A gátlástalan, a nőket hízelgéssel elcsábító férfi neve azóta a nőfaló szinonimája, illetve a  szexológiában a "donhuánizmus" kifejezés a nimfománia férfi megfelelőjére utal. Don Juan a filmvilágot is megihlette: 1995-ben Johnny Depp, Marlon Brando és Faye Dunaway főszereplésével mozifilm is készült a híres hódító története alapján.

VIII. Henrik angol király (1491-1547)

Az angol történelem egyik legemlékezetesebb alakja mind intézkedései, mind pedig botrányos nőügyei okán. Hat felesége közül kettőt lefejeztetett. 1509-ben lépett a trónra, majd elvette bátyja özvegyét, Aragóniai Katalin spanyol hercegnőt, akitől egy lánya született. Egy idő után azonban megunta a nála idősebb hölgy társaságát, így elkezdett udvarolni Boleyn Anna udvarhölgynek. Házasságát végül 1531-ben önhatalmúlag felbontotta, és elvette Annát, aki szintén leánygyermeket szült neki. Henriknek hiányzott a fiú utód, ráadásul felesége heves természetével sem volt kibékülve, így korábbi módszerét megismételve ismét egy udvarhölgynek, Jane Seymour-nak kezdett el udvarolni. Annát boszorkánysággal vádolta meg és lefejeztette, másnap pedig elvette Jane-t, aki végre fiúgyermekkel ajándékozta meg, viszont bele is halt a szülésbe, így Henriknek új hitves után kellett néznie.

S bár egyes források szerint őszintén szerette harmadik feleségét, ám mivel annak halála után még három másik nővel is házasságot kötött, ebben erősen kételkedünk. Jane halála után egy hónappal kiválasztotta legújabb feleségét, Cleve-i Annát, akit aztán mégsem talált elég vonzónak, így már házasságkötésük előtt azon kezdett gondolkodni, hogyan szabadulhatna meg tőle. Fél év együttlét után el is váltak, Henrik pedig elvette ötödik nejét, Howard Katalint. Felesége azonban hűtlen lett hozzá, így két év múlva lefejeztette, és egy évre rá elvette Catherine Parr-t. A hölgytől nem vált el, és kivételesen le sem fejeztette, de szokásait ismerve biztosan megtette volna, ha meg nem hal 1547-ben. VIII. Henrik viharos szerelmi életéről nemrégiben film készült Eric Bana, Scarlett Johansson és Natalie Portman főszereplésével.
XIV. Lajos francia király (1638-1715)

A Napkirály megbocsáthatónak tartotta a házasságon kívüli kapcsolatokat, mint az emberi gyöngeség megnyilvánulásait. Maga is több szeretőt fogyasztott el élete során, főleg udvarhölgyeket csábított el. Alkalmi viszonyai mellett három tartós kapcsolata volt. Louise de La Valličre, aki négy gyermeket szült neki, hét évig volt a kedvese. Őt Madame Montespan követte ágyában, vele tizenöt évig élt együtt, és nyolc gyermekük született. Majd beleszeretett házasságon kívüli gyermekeinek nevelőjébe, a nála három évvel idősebb özvegyasszonyba, akit aztán Maintenon néven márkinővé emelt. Titokban feleségül vette, harminckét éven át éltek együtt, ám hivatalosan nem ismerte el királynénak alacsony származása miatt.Giacomo Casanova (1725-1798)

Casanova nem volt megelégedve származásával (édesanyja színésznő volt), így inkább kitalált magának egy családot, és mindenkinek a középkori spanyol ősökig visszanyúló családfájáról mesélt. A társasági életbe egy velencei nemes vezette be. A férfi eleinte anyagilag is támogatta, ennek akkor szakadt vége, mikor Casanova elcsábította a feleségét. Ettől kezdve kalandos élete volt: hamiskártyázás, fekete mágia, kémkedés és persze nők. Botrányos életvitele miatt börtönre ítélték, ám megszökött a hírhedt Ólombörtönből.

S bár jogot végzett, művelt ember volt, hét nyelven beszélt, filozófiai értekezéseket írt, és szépirodalmi munkái is emlékezetesek voltak, nem ezekkel, hanem hódításaival vonult be a történelembe. Sosem tartott ki egy nő mellett, csak meghódítani szerette őket kifinomult udvarlási technikájával. Élete végén a Wallenstein grófok kastélyának könyvtárában dolgozott, itt írta meg emlékiratait, melyben azt is említi, hogy élete során több mint száz nővel volt szexuális kapcsolata. Casanova életéről számos film készült, többek közt Federico Fellini rendezésében 1976-ban, melyben a legendás hódítót Donald Sutherland játszotta, de a nemrégiben elhunyt Heath Ledger is megformálta Casanovát kissé könnyedebb kivitelben Lasse Halström 2005-ben forgatott alkotásában.

De Sade márki (1740-1814)

Richard von Krafft-Ebing német szexológus az ő nevéből alkotta meg a "szadizmus" kifejezést. Korának kiemelkedő filozófusa, a korlátlan szabadság és szexuális szabadosság híve volt, erkölcsök nélküli világra vágyott, ahol gátlástalanul űzheti perverz játékait. 1762-ben beleszeretett egy nála tíz évvel idősebb nőbe, de ismerősei tanácsára végül nem vette feleségül. Egy évvel később egy nemes lánynak, Laure de Lauris-nak kezdett udvarolni, akitől aztán apja elszakította.

Ugyanabban az évben, szintén apja nyomására feleségül vette Renée-Pélagie de Montreuil-t, ám továbbra is szabados életvitelének hódolt: örömlányokhoz járt, színésznőknek udvarolt, orgiákat rendezett, nőket korbácsolt. 1772-től kezdve többször is börtönbe zárták szodómia és egyéb vádak miatt. 1801-ben elmegyógyintézetbe zárták, ahol haláláig élt, s ahol - "meglepő módon" - szexuális viszonyt folytatott az intézmény dolgozóival és betegeivel egyaránt. Élete ezen, utolsó szakaszáról film is készült, melyben a perverz erotománt Geoffrey Rush alakította, a további címszerepeket Kate Winslet, Joaquin Phoenix és Michael Caine játszotta.

Warren Beatty (1937- )

Az amerikai színészről megjelent életrajz szerint a hetvenhárom éves nőcsábásznak eleddig tizenháromezer szeretője volt. Ráadásul állítólag, mióta feleségül vette Annette Bening színésznőt 1992-ben, nem hűtlenkedett. Ám, aki az első állítás igazában kételkedik, valószínűleg nem hiszi el utóbbit sem. Szeretői közé tartozott többek közt Jane Fonda, Diane Keaton és Madonna is.Ernyey Béla (1942- )

S hogy ne csak külföldön kalandozzunk, végül következzék egy magyar kaszanova. A színész nevéhez számos hódítás fűződik, komoly kapcsolata azonban kevés volt. Az 1970-es években, egy német film forgatásán ismerkedett meg Heidi Brühl-lel, akivel néhány évig együtt élt, ám a színésznő fia képtelen volt elfogadni édesanyja kedvesét, így kapcsolatuk véget ért. 1981-ben feleségül vette Szűr Mari színésznőt, akitől hosszú évek után békésen vált el. Tavaly vette el legújabb, nála harmincnyolc évvel fiatalabb kedvesét, a jogász Balaton Dórát, akivel az iwiw szociális portálon ismerkedett meg. Hát igen, a modern kaszanovák már nem bálokban hódítanak...


                                         (fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence)


Fotó: - a -
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ